.. Loading ..

Modelul Isee, pentru ce este necesar dacă locuim și avem reședința în Italia.

Modelul Isee, pentru ce este necesar dacă locuim și avem reședința în Italia.

Cu toții cunoaștem că în Italia putem beneficia de anumite scutiri, alocații, reduceri la taxe, totodată putem avea unele facilități tarifare de la Statul Italian, dar pentru a beneficia de acestea, este necesar de un instrument cu scopul de a permite o evaluare a condițiilor economice ale familiilor, permițînd Administrației Statale, Regionale, Comunale și Locale, să aloce, conform unor criterii omogene, servicii și facilități tarifare solicitanților care îndeplinesc anumite cerințe.
Acest indicator este modelul Isee (indicator al situației economice), care include caracteristicile nucleului familiar, veniturile, bunurile (mobile și imobile). Atestatul Isee se eliberează de la 7 pînă la 10 zile în basa prezentării declarației DSU (Dichiarazione Sostitutiva Unică) și se face doar pentru cei ce au reședința în Italia. DSU conține toate datele personale, de venit și patrimoniale a unui nucleu familiar și este valabilă de la dată depunerii pînă în ziua de 31 august 2019.
Totodată această este o autodeclaratie și persoană care solicită ISEE își asumă răspunderea civil și penal a tuturor datelor declarate în DSU.
Pe scurt am pregătit o schemă unde putem vedea ce avantaje avem în baza modelului Isee.

Declaratia Isee o puteți primi chiar de la biroul nostru sau de la un Centru de Asistenza Fiscală on-line, de la Inps- Institutul de previdenta socială si comercialist.
Țîn să menționez că pentru cetățenii care se adresează la Studio Sava, declaratia o elaborez personal, rapid și eficient. Pentru cei ce doresc să facă această declarație am pregătit o lista a actelor generală care o trimit celora ce necesită acest model.
Aceste date sunt în parte autodeclarate, cum ar fi datele cu caracter personal și bunurile de la data de 31 decembrie a anului precedent declarației, Certificatele pentru Isee de la Institutele Financiare (poștă, banca, etc), Contractul de chirie sau actul de proprietate pe imobil. Calculul acestei declarații este complex, deoarece o parte din date sunt parțial achiziționate de la Agenția delle Entrate pentru cei ce au prezentat declarația pe venit 730 sau modelul Unico, o parte sunt furnizate de Inps (invaliditatea nu este inclusă în venitul total pentru calculul Irpef -Impozitul pentru persoanele fizice). Până în prezent, toate datele sunt stocate în Arhivă Națională ISE gestionată de INPS și puse la dispoziția organismelor și administrațiilor pentru eventuale verificări.
Că să fie pe înțelesul tuturor m-am gîndit să vin cu anumite exemple concrete, să le luăm pe rînd.
• De Carta Rei pot beneficia persoanele care au în familie un minor, sau un invalid, sau o persoanele de la 55 de ani în sus. În dependență de nucleul familiar și în dependență de valoarea ISEE mai mică de 6000 euro, pot beneficia de o suma maximă de 188 euro pentru nucleul de o persoană, pînă la maxim 530 euro nucleu cu 5 persoane.

• Referitor la Abonamentul Atac așa zisă “Tessera annuale Atac” de transport anual, de exemplu în Roma și Provincia de Roma pe 4 zone, jumătate din abonamentul anual adică un Vaucher de 50%, este finanțat de la Regiunea Lazio, pentru acesta valoarea ISEE trebuie să fie mai mică de 15.000 euro și cu 30% pentru un ISEE de maxim 25.000 euro. Cine are nevoie se poate adresa pentru elaborarea Acestui Vaucher de la Regiune la biroul nostru, la oficiile competențe sau direct pe siteul de la Regiunea Lazio www.regione.lazio.it
Pentru cetățenii din alte regiuni va invit să va interesați direc pe siteul Regiunei unde locuiți, că să verificați care ar fi reducerea de transport în Regiunea Dumneavoastră.

• Cei ce sunt disocupati în baza la Isee su certificatul de disocupat de la centrul pentru ocuparea forței de muncă “centro per impiego”, pot beneficia de scutirea medicală de la ASL de competență așa zisă “Esenzione E02” .

• Mulți din cetățenii care lociuesc în Roma de exemplu, nu cunosc că atunci cînd întocmești un contract de chirie este obligator să faci o comunicare la Oficiul Ama, Ama este societatea care se ocupă cu curățirea deșeurilor din oraș pentru a li se calcula rată de plata pentru gunoi. Cu un Isee 2019 pînă la 6500 euro, în cazul nostru putem face cererea pentru scutirea totală Ta.Ri 2019 “Esenzione Ama” , adică să nu plătim deloc, cu condiția că nu aveți datorii pentru aceste servicii. Cei ce nu fac comunicare din păcate peste 2-3 ani se trezesc cu o suma spre plata înalta pe anii precedenți, care poate fi doar divizată în rate și este necesar să fie plătită numaidecit. Fiecare localitate are condiții anumite întocmite de consiliul comunal local la acest subiect.
• Cei ce au ISEE 2019 pînă la 8107 euro, pot beneficia deaproximativ 400 euro de o reducere în factură pe lumina, gaz și apă. În factură este specificat lunar “Sconto Sociale Gas, Luce” și suma de reducere.
• Studenții sau familiile care pe parcursul anului vor avea un student printre membrii sai, prezentînd Isee pot participa la un numar de serie pentru Bursă de Studiu, pot beneficia de o reducere de taxe universitare. Pentru cei mai micuți, cu acest model se face inscrierea la grădiniță,școală și reducerea pentru prînzul la cantină așa zisă: “Mensa Scolastica”.
• Cartea Socială- “Social Card” pot beneficia cei ce au in nucleu un minor de la 0 la 3 ani sau cei ce au o vîrstă mai mult de 65 ani. Este o carte de credit care este încărcată de la Inps cu 80 euro pe 2 luni și se poate de utilizat pentru procurarea produselor în magazinele alimantare cît și farmacii.
• Cei ce au un nou născut pot beneficia de “Bonus Bebè” timp de 36 de luni cu o suma de bani, în dependență de valoarea Isee. Pentru un Isee cu valoarea de 7000 euro suma bonusului este de 160 euro lunar pentru un isee pînă la 25000 euro pe luna suma bonusului e de 80 euro lunar. Cererea se poate face în primele 90 zile de la nașterea copilului.
• Scutirea socială, aș putea seacifica taxa Răi, “Canone Răi”, pentru cei cu vîrstă mai mare de 75 ani și un Isee mai mic de 8000 euro.

Cum zice Niculina Gheorghita psiholog clinician român “Cunoașterea este comoara cea mai de preț”, în contextul în care înseamnă să treiesti niște cunoștințe sau niște informații care trebuie trăite prin propria piele. Va invit pe toți să va informați corect și să încercați să fiți în regulă cu legea, mai ales cei ce au copiii care cresc aici, care, maine – poimaine o să trebuiască să facă o facultate aici.
Faceți declarațiile pe venit, plătiți taxele necesare, divizați în rate încercați să fiți în regulă cu statul Italian.
Va mulțumesc mult de încrederea tuturor celor ce mă cunosc si celora ce citesc acest articol.

Din anul 2015 în fiecare an organizez întîlnire informativă cu genericul “Eu îmi cunosc drepturile”, unde împreună cu avocata de la birou explicăm cetățenilor drepturile lor în limba română.
Desigur, o să facem și în anul acesta, data o să fie afișată pe fagina mea de fb: Galia Sava, Studio Sava, s.a.
Temele discutiilor sunt în general – Declarația pe venit 730 .
Modelul Unico.
Cererea cetățeniei italiene.
Contractul de ingijitoare “CCNL Colf e Badante” (care știm cu toții că multe din doamnele îngrijitoare au nevoie de o susținere morală la acest subiect, atît juridică cît și contabila.

Galia Sava- Consultant Fiscal în Italia Fondator și Administrator Biroul Sava, Licențiat în economie, Practică ODCEC Tivoli.
Cu deosebit respect Galia Sava.

Studio Sava
Via Genzano, 6 Roma, Rm
Metro A, Colli Albani.
Tel 3881588870
E-mail: galiasava@gmail.com
Facebook: Studio Sava; Galia Sava
www.studiosava.eu

Add Your Comment